Totaalrenovatie: Kosten, Tips & Inspiratie voor uw Droomhuis!

Een totaalrenovatie is een ingrijpende verbouwing waarbij alle of een groot deel van de ruimtes in een woning worden vernieuwd. Dit kan een grote investering zijn, maar het kan ook een fantastische manier zijn om uw droomhuis te creëren.

In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over totaalrenovatie, van het bepalen van uw budget tot het vinden van de juiste aannemer.

Waarom een totaalrenovatie?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een totaalrenovatie:

 • Verouderde woning: Is uw woning verouderd en voldoet het niet meer aan uw moderne woonwensen? Dan kan een totaalrenovatie de perfecte oplossing zijn om uw woning weer als nieuw te laten stralen.
 • Nieuwe indeling: Wilt u de indeling van uw woning veranderen? Door de muren te verplaatsen of te slopen, kunt u een compleet nieuwe indeling creëren die beter past bij uw behoeften.
 • Verbeterd wooncomfort: Een totaalrenovatie is een ideale gelegenheid om het wooncomfort van uw woning te verbeteren. U kunt bijvoorbeeld isolatie toevoegen, nieuwe ramen en deuren plaatsen of een modern verwarmingssysteem installeren.
 • Energiebesparing: Door uw woning te renoveren met energiebesparende materialen en technieken, kunt u uw energierekening aanzienlijk verlagen.

De verschillende stappen van een totaalrenovatie

Een totaalrenovatie is een complex project dat bestaat uit verschillende stappen:

 • Plannen en ontwerpen: De eerste stap is om een ​​plan te maken voor uw renovatie. Dit houdt in dat u moet beslissen wat u wilt veranderen, wat uw budget is en welke stijl u wilt. U kunt hiervoor een architect of interieurontwerper inschakelen.
 • Vergunningen: Voor veel renovatiewerkzaamheden heeft u een vergunning nodig. Zorg ervoor dat u alle benodigde vergunningen aanvraagt ​​voordat u met de werkzaamheden begint.
 • Financierin: Een totaalrenovatie kan een dure investering zijn. Het is belangrijk om vooraf een financieringsmogelijkheid te regelen.
 • Uitvoering: De uitvoering van de renovatiewerkzaamheden is de grootste klus. Zorg ervoor dat u een betrouwbare aannemer inschakelt die ervaring heeft met totaalrenovatie.
 • Oplevering: Na de uitvoering van de werkzaamheden wordt de woning opgeleverd. Controleer alles grondig en zorg ervoor dat u tevreden bent met het resultaat.

Verschillende soorten totaalrenovatie: Een gids voor uw droomhuis

Een totaalrenovatie is een ingrijpende verbouwing waarbij een groot deel of alle ruimtes in een woning worden vernieuwd. Dit kan een grote investering zijn, maar het kan ook een fantastische manier zijn om uw droomhuis te creëren.

Er zijn verschillende soorten totaalrenovatie, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. De keuze voor de juiste soort renovatie hangt af van uw budget, uw wensen en de staat van uw woning.

1. Basisrenovatie:

Een basisrenovatie is de meest eenvoudige en budgetvriendelijke optie. Bij een basisrenovatie worden de essentiële elementen van de woning vernieuwd, zoals de keuken, badkamer, vloeren en wanden.

2. Luxe renovatie:

Een luxe renovatie gaat een stapje verder dan een basisrenovatie. Bij een luxe renovatie worden er hoogwaardige materialen en technieken gebruikt, en wordt er extra aandacht besteed aan details. Dit resulteert in een woning met een exclusieve uitstraling en een hoog wooncomfort.

3. Energetische renovatie:

Een energetische renovatie richt zich op het verbeteren van de energieprestatie van de woning. Dit kan door middel van isolatie, nieuwe ramen en deuren, of een zuinigere verwarmingsinstallatie.

4. Duurzame renovatie:

Een duurzame renovatie gaat nog een stap verder dan een energetische renovatie. Bij een duurzame renovatie worden er niet alleen materialen en technieken gebruikt die energie besparen, maar wordt er ook aandacht besteed aan het milieu.

5. Renovatie naar K-woning:

Een renovatie naar K-woning is een renovatie waarbij de woning voldoet aan de strenge energie-eisen van de Vlaamse overheid. Dit resulteert in een woning met een zeer laag energieverbruik en een hoge EPC-waarde.

De kosten van een totaalrenovatie

De kosten van een totaalrenovatie variëren sterk afhankelijk van de omvang van de werken, de gebruikte materialen en de kwaliteit van de afwerking. Gemiddeld kunt u rekenen op een kostprijs van € 1.500 tot € 2.500 per m².

 • Basisrenovatie: € 750,- tot € 1.250,- per m²
 • Standaardrenovatie: € 1.250,- tot € 1.750,- per m²
 • Luxerenovatie: € 1.750,- tot € 2.500,- per m²

Kosten per onderdeel:

Om u een concreter beeld te geven, geven we hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten per onderdeel van een totaalrenovatie:

Muren afbreken en heropbouwen € 50,- tot € 100,- per m²
Vloeren € 20,- tot € 100,- per m²
Gyprocwanden plaatsen € 20,- tot € 30,- per m²
Betegelen € 30,- tot € 75,- per m²
Schilderen € 20,- tot € 50,- per m²
Keuken € 5.000,- tot € 25.000,-
Badkamer € 3.000,- tot € 15.000,-
Elektriciteit € 5.000,- tot € 10.000,-
Verwarming € 2.000,- tot € 8.000,-
Dakrenovatie € 200,- tot € 250,- per m²

Extra kosten:

Naast de kosten voor de werkzaamheden zelf, moet u ook rekening houden met extra kosten, zoals:

 • Architectkosten: Indien u een architect inschakelt, bedragen de kosten doorgaans 5% tot 10% van de totale projectkost.
 • Vergunningskosten: De kosten voor een bouwvergunning variëren per gemeente, maar bedragen doorgaans enkele honderden euro’s.
 • Onvoorziene kosten: Het is altijd raadzaam om een budgetbuffer te voorzien voor onvoorziene kosten, die tot 10% van de totale projectkost kunnen bedragen.

Tips voor het kiezen van een aannemer

Het is belangrijk om een ​​betrouwbare aannemer te kiezen voor uw totaalrenovatie. Hier zijn enkele tips:

 • Vraag offertes aan bij meerdere aannemers.
 • Zorg ervoor dat de aannemer is gecertificeerd.
 • Lees online reviews.
 • Vraag naar de garantie.
 • Zorg ervoor dat u het contract goed begrijpt.

Tot slot

Een totaalrenovatie kan een prachtige manier zijn om uw droomhuis te creëren. Door de informatie in dit artikel te gebruiken en de tips op te volgen, kunt u goed voorbereid aan uw renovatieproject beginnen.